Vork en Mes

Saturday, September 03, 2005

Garnalenvissers zijn boos


Vrijdagochtend hebben een 20-tal boze reders en hun bemanning actie gevoerd in Oostende. Ze protesteren tegen de lage prijs die ze krijgen voor de garnalen. Omdat ze vinden dat de Stichting Duurzame Visserij te weinig doet voor de sector, hebben ze enkele bakken garnaal uitgekieperd op de stoep van het gebouw van de Stichting in de Ankerstraat in Oostende.

De boze reders wijzen met een beschuldigende vinger naar de Nederlanders die massaal garnaal vangen en ze op de Belgische markt verkopen. "Daardoor zakt de prijs ineen en krijgen de vissers nauwelijks nog 1,5 euro in de vismijn," aldus woordvoerder Jan Ackx in Gazet van Antwerpen. "Maar voor de consument blijft de prijs gelijk."

De reders vinden ook dat de stichting Duurzame Visserij haar belofte niet nakomt voor een kwaliteitslabel voor de Belgische garnaal. "Eén jaar geleden beloofde men een speciaal label, maar er is nog niets van in huis gekomen," aldus Ackx. De actievoerders zeggen dat ook de grootwarenhuizen en handelaars een grote verantwoordelijkheid dragen. "De prijs van de garnaal in de winkel daalt niet. Bovendien zijn er ook in de winter Belgische garnalen te koop terwijl er in die periode helemaal niet gevist wordt op garnaal. Er mag wat meer chauvinisme aan de dag gelegd worden door de consument."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home