Vork en Mes

Saturday, September 03, 2005

Brouwers maken afspraakjes


De Europese Commissie voert een onderzoek naar een kartel van Nederlandse bierbrouwers. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie vermoedt dat de vier grootste brouwers in Nederland jarenlang onderling prijsafspraken hebben gemaakt. De bedrijven hebben twee maanden de tijd om zich te verdedigen.

De Commissie heeft Grolsch, Heineken, Bavaria en de Nederlandse dochter van het Belgische InBev - met onder meer Dommelsch en Hertog Jan - officieel op de hoogte gesteld van de verdenking. Op overtreding van de Europese regels voor concurrentie staan miljoenenboetes. De woordvoerder van verantwoordelijk eurocommissaris Kroes zegt vrijdag over bewijsmateriaal te beschikken waaruit blijkt dat de bedrijven prijzen overeenkwamen, klanten toewezen, de voorwaarden voor afzonderlijke klanten bespraken en commercieel belangrijke bedrijfsinformatie uitwisselden.

De zouden hebben plaatsgevonden tussen 1996 en 1999. Volgens de Europese Commissie zijn zowel in supermarkten als in de horeca de prijzen beïnvloed door de verboden afspraken. Het onderzoek loopt al jaren. Vijf jaar geleden deden medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op verzoek van de Europese Commissie invallen bij de vier brouwers. Dat heeft nu geleid tot een formele aanklacht. De brouwers krijgen de gelegenheid om zich te verweren. De Commissie moet vervolgens een definitief besluit nemen. Dat kan nog geruime tijd duren.

De Commissie verdenkt niet alleen brouwers in Nederland, maar ook in België, Frankrijk, Italië en Luxemburg van verboden kartelafspraken. Vanwege het onderzoek in Frankrijk deden ambtenaren van de Europese Commissie in januari 2000 een inval bij de Franse dochter van Heineken. In België werden Interbrew, Alken-Maes, Haacht en Martens beschuldigd van overtreding van de mededingingsregels.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home