Vork en Mes

Sunday, September 18, 2005

De pizza komt van de boerderij


Landbouwers uit de westerse wereld moeten proberen om hun bedrijf van alternatieve inkomsten te voorzien. De landbouwproductie op zich is dikwijls niet voldoende meer om het bedrijf rendabel te drijven. In Amerika heeft een boer een oplossing gevonden door van zijn boerderij een pizza-farm te maken.

Walt Gregory is een gepensioneerd verzekeringsagent en samen met zijn zakenpartner Lynne Weis heeft hij in Alton, een stad langs de Mississippi, een boerderij opgezet waar bezoekers een educatief programmaatje volgen op een cirkelvorming landbouwterrein, opgedeeld in partjes zoals bij een pizza.

Ieder van de acht spievormige stukken land vertegenwoordigt een product dat in een pizza wordt verwerkt, van tomaten tot paprika's en kruiden zoals rosemarijn en salie. "Drie geiten vertegenwoordigen de melk en de koe en de varkens staan voor het vlees," merkt het persbureau Associated Press op.

De initiatiefnemer zegt zich ongelooflijk te vermaken, alleen al door de blik van de mensen en de connectie met de pizza die bij sommigen plots doordringt. Hij verwacht dit jaar 5.000 tot 6.000 bezoekers te zullen ontvangen, veel meer dan de 1.500 van het jaar voordien en de 300 van twee jaar geleden. Inmiddels hebben Gregory en Weis in Quincy een tweede pizza-farm opgezet en zijn er plannen voor een derde attractie in Peoria.

De Pizza-Farm is toegankelijk van april tot oktober, waarbij Gregory zijn bezoekers tijdens een rondleiding informatie geeft over de ingrediƫnten. Nadien krijgen de gasten te proeven in een pizzeria die op de boerderij is gebouwd. Het initiatief legt de nadruk op organische landbouw.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home