Vork en Mes

Saturday, September 17, 2005

Britten gaan terug naar boerenmarkt


Net zoals in vele andere landen worden ook in Engeland de boeren door de supermarkten gedwongen om hun producten aan bijzonder goedkope prijzen te leveren. Maar de Britse landbouwers hebben nu het heft in eigen handen genomen en bieden hun waren opnieuw op boerenmarkten aan.

Vanuit hun machtspositie kunnen de supermarkten in vele landen bij zonder lage inkoopprijzen bedingen voor landbouwproducten. Daardoor zien de landbouwers hun winstmarges tot een minimum herleid worden of zelfs helemaal verdwijnen. Maar met een rechtstreekse verkoop aan de consument, kunnen teelten blijkbaar opnieuw rendabel worden. De grote winstmarges van de tussenpersonen en supermarkten worden daardoor immers geschrapt.

In Groot-Brittannië duiken dan ook steeds meer boerenmarkten op waar alleen landbouwers met hun eigen producten welkom zijn. Inmiddels is het aantal boerenmarkten er opgelopen tot ruim vierhonderd. Bovendien beantwoordt dit ook aan de wensen van de consument, want die is steedsmeer op zoek naar natuurlijke producten.

In Londen zijn er op dit ogenblik al dertien boerenmarkten. Zij halen een gemeenschappelijke jaaromzet van acht tot twaalf miljoen pond. De Britse politiek is het initiatief van de boeren niet ongenegen. "Dit is één van de manieren om de Britse landbouw een nieuwe toekomst tegeven," voerde Lord Bach, staatssecretaris voor landbouw, aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home