Vork en Mes

Monday, October 10, 2005

Koffieproducenten moeten zich verenigen

De koffieproducenten moeten een groter deel van de opbrengst kunnen opeisen en moeten hogere prijzen kunnen afdwingen. Dat benadrukt de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Om dat te kunnen bereiken moeten ze zich volgens hem echter verenigen, zodat ze hun krachten kunnen bundelen om als groep sterker te staan.

Lula da Silva kan niet vatten dat landen die niet één koffieboon oogsten, aan de koffiehandel toch evenveel verdienen dan de koffieproducerende landen. Brazilië is immers de grootste exporteur van koffie, maar de koffieprijs staat al enkele jaren onder druk waardoor de koffieboeren amper het hoofd boven water kunnen houden. President da Silva hekelt vooral de inhaligheid van verwerkers en groothandelaars.

Lula da Silva stelt andere koffieproducerende landen voor om samen een hogere prijs en een groter aandeel van de winst te eisen. De Internationale Koffieorganisatie staat achter de ideeën van de Braziliaanse president. "De marktprijs beïnvloeden gaat niet, maar we willen met een afgelijnde politiek de prijszetting veranderen," benadrukte directeur Nestor Osorio.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home