Vork en Mes

Monday, October 10, 2005

Buitenmelk echt gezonder

Koeien die ongestoord in de weide kunnen grazen, leveren betere melk op dan dieren die op stal blijven. Dat wordt bevestigd door een studie van de Universiteit van Wageningen. De melkproductie van koeien die buiten kunnen grazen, blijkt volgens de onderzoekers immers een beduidend hoger percentage onverzadigde vetzuren te bevatten.De melk van koeien die in de wei grazen, bevat volgens de onderzoekers vetzuren waarvan 45 procent onverzadigd is. Bij koeien die in de stal staan, zou dat niveau amper 30 procent bedragen. Verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten en het is volgens de onderzoekers dan ook geen gunstige ontwikkeling dat koeien steeds meer binnen worden gehouden.

"Als het om melk gaat, kunnen we niet tippen aan de veehouderij in Nieuw Zeeland en Ierland, waar de koeien bijna het hele jaar buiten
staan en vers gras eten en daarom melk met een groot aandeel onverzadigde vetten produceren," voeren de onderzoekers aan. "Maar het is ook hier goed mogelijk om koeien een groot deel van het jaar buiten te houden."

Daarbij wordt erop gewezen dat het klimaat hier niet te warm of te koud is. Bovendien regent het geregeld, zodat het gras goed groeit. Koeien krijgen in de wei meer onverzadigde vetzuren binnen omdat ze vooral de bovenkant van de grassprieten eten. "Hier zit relatief veel onverzadigd vetzuur in," stippen de onderzoekers nog aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home