Vork en Mes

Sunday, April 01, 2007

Speculaties doen aandeel Sucraf stijgen

Hoewel de holding Sucraf het voorbije jaar geen enkele activiteiten heeft gehad, is het aandeel tijdens die periode tien keer in waarde gestegen. Dat is het gevolg van speculaties over de toekomst van de suikerfabriek Sucki in Congo. Die ligt al jaren stil, maar Sucraf probeert die opnieuw op te starten. Buiten Sucki heeft de holding geen enkele andere activiteit.


Begin 2006 was een Sucraf-aandeel 0,65 euro waard, maar op het einde van het jaar werd er 6,5 eurovoor betaald. Eind februari van dit jaar werd zelfs een piek gehaald van 34,81 euro, maar daarna is de koers weer teruggevallen tot 18,01 euro. De opmerkelijke evolutie is het gevolg van de evoluties in de Democratische Republiek Congo, die tot tal van speculaties hebben geleid.


De enige activiteit van Sucraf is een belang van ongeveer 30 procent in de suikerfabriek Sucrerie de Kiliba (Sucki) in de Congolese provincie Zuid-Kivu. Door de politieke en economische troebelen in Congo liggen de activiteiten van Sucki sinds 1996 stil. Sucraf probeert de fabriek en de plantage weer op te starten en poogt daarvoor financiering te krijgen bij internationale bankinstellingen, maar dat heeft nog geen resultaten opgeleverd.


Indien een financiering rond komt, duurt het volgens Sucraf nog drie jaar voorleer de fabriek weer op volle capaciteit zal draaien. Sucraf leed het voorbije jaar een nettoverlies van 32.000. euro. Dat is 5.000 euro meer dan het jaar voordien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home