Vork en Mes

Friday, September 30, 2005

Tafelen met Rode Khmer

Cambodjanen die een avondje uit eten willen, kunnen zich terugwanen in de tijd van de Rode Khmer. Een nieuw restaurant in de hoofdstad van het land is geheel ingericht in de stijl van het genocidale Rode Khmer-regime. Op het menu staat alleen rijstwater, maïs, een toetje op ei-basis en thee van baelvruchten. Ook de inrichting van het restaurant, de zwarte kleding van het personeel en de klaagmuziek dragen bij aan een realistische weergave van die periode.

Het restaurant ligt tegenover het Tuol Sleng Museum, een gebouw waar de Rode Khmer eind jaren '70 duizenden gevangenen martelde en vermoordde. "Het restaurant moet herinneren aan de mensen die omkwamen," aldus de eigenaar. Het restaurant is volgens hem meer dan alleen een restaurant. Gasten moeten er kunnen ervaren hoe het was om onder het Khmerregime te leven.

De Rode Khmer was de militaire tak van de Communistische Partij van Cambodja, die na een hevige guerrillastrijd de macht overnam van de rechtse regering van Lon Nol. Khmerleider en dictator Pol Pot wilde op bloedige wijze van Cambodja een agrarisch utopia maken. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van naar schatting 1,7 miljoen mensen. Niet iedereen is even enthousiast over het restaurant. Cambodjaanse functionarissen zeiden vrijdag te onderzoeken of het restaurant wel een vergunning van de autoriteiten heeft.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home