Vork en Mes

Wednesday, September 28, 2005

Kaaimannen houden van muziek

Kaaimannen houden van muziek. Op een Braziliaanse krokodillenkwekerij gebruikt men in ieder geval een muziekinstallatie om de dieren rustig te houden. De kwekerij moet vlees en schoenleder leveren en wordt een bijdrage genoemd tot het redden van een bedreigde kaaimansoort.

Geconfronteerd met hoge kosten en lage verkoopprijzen, schakelde de veeboerderij van Nina Collard in het Braziliaanse Volta Redonda enkele jaren geleden over op de kweek van krokodillen. Na zeven jaar investeringen in de kweek van de zeldzame breedneus-krokodillen zijn nu de eerste 150 exemplaren naar de slager gebracht.

"Eén vierkante centimeter krokodillenhuid, gebruikt voor de vervaardiging van schoenen en tassen, kost bijna 2 dollar en een kilogram van het nagenoeg vetloze en proteïne-rijke vlees brengt meer dan 10 dollar op," stipt het persbureau Reuters aan. "Dat maakt van de boerderij een winstgevende onderneming."

De boerderij ging van start met zestig dieren, maar heeft nu ongeveer duizend kaaimannen in vier grote broedkassen. "Maar daar moet minder werk in gestopt worden dan in de melkproductie," voert Nina Collard aan. "Krokodillen moeten niet elke dag gevoederd worden. In de winter hebben ze op drie maand tijd slechts één keer voedsel nodig. Tijdens andere periodes worden ze twee keer per week van voedsel voorzien."

Het werk met kaaimannen is volgens Collard ook niet echt gevaarlijker dan met vee, op voorwaarde dat men niet teveel zelfvertrouwen begint te krijgen en men altijd alert blijft. "De dieren zijn wel bijzonder stress-gevoelig, wat geregeld leidt tot onderlinge vechtpartijen," geeft ze toe. "Vooral het bezoek van de toeristen brengt hen van hun stuk."

Om die nervositeit tegen te gaan, heeft Collard in een broedkas met jonge, actieve kaaimannen een muziekinstallatie geplaatst. "De muziek staat een hele dag aan en leert hen gewennen aan de menselijke stem," zegt ze. "Maar misschien doet de muziek op zich hen ook wel goed." De dieren luisteren naar een breed gamma, van sambo tot rock en van gospels tot hip-hop.

De inkomsten van de boerderij zijn op dit ogenblik vooral afkomstig van het toerisme, maar er is ook hulp van een milieuproject dat krokodillen kweekt voor de huid en het vlees, zodat het wildbestand niet meer geplaagd zou worden door de jacht. Ook het Braziliaanse overheidsdepartement Ibama heeft zich achter het initiatief geschaard.

Inmiddels is de breedneus-kaaiman in Brazilië van de lijst met bedreigde diersoorten gehaald. Het land zou volgens Luciano Verdade, onderzoeker aan het laboratorium voor dieren-ecologie aan de universiteit van Sao Paulo, nu vier kaaiman-kwekerijen tellen.

Door de stroperij zouden de Braziliaanse kaaimannen in de jaren tachtig vier vijfden vertegenwoordigd hebben van de wereldmarkt voor krokodillenhuiden. Stropers doodden destijds ongeveer 1,5 miljoen dieren per jaar. Het opzetten van een massaproductie in landen als de Verenigde Staten, Australië, Columbië en Venezuela zorgden ervoor dat het stropen echter niet langer winstgevend was. De illegale jacht bestaat nog, maar op een veel beperkter niveau.

Een aantal Braziliaanse restaurants serveren krokodillenvlees als een delicatesse, die het midden houdt tussen kip en vis. In Zuid-Brazilië zijn er ook bedrijven die schoenen en laarzen vervaardigen uit krokodillenleder.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home