Vork en Mes

Thursday, September 29, 2005

Britten belichten tomaten

Deze winter start in Engeland voor het eerst een grootschalig teeltbedrijf met het belichten van trostomaten. De vruchten zijn bestemd voor de Engelse supermarktketens Sainsbury's en Somerfield. Daarbij worden warmte, stroom en koolstofdioxide betrokken van een kunstmestfabriek uit de buurt.

Het Engelse teeltbedrijf John Baarda komt in december met de belichte trostomaten op de markt. De tomaten zijn afkomstig van een productielocatie Tees Valley, waar in oktober de eerste 9 hectare van de in totaal 15 hectare te bouwen kassen klaar zal zijn.

Het bedrijf weet zijn energienota te drukken door samen te werken met de naburige kunstmestfabriek Terra Nitrogen. Baarda betrekt warmte, stroom en koolstofdioxide (CO2) van deze fabriek. Door de samenwerking vermindert Terra zijn jaarlijkse CO2-uitstoot met 12.500 ton.

Supermarktvertegenwoordigers laten zich in het Engelse blad FreshProduce Journal positief uit over het initiatief. Een vertegenwoordiger van Sainsbury's zegt dat de nieuwe teeltlocatie het mogelijk maakt om Britten ook in de winter van het verst mogelijk product te voorzien. Een medewerker van Somerfield zegt uit te kijken
naar de trostomaten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home