Vork en Mes

Thursday, August 25, 2005

Zuivelconcerns misleiden consument


Greenpeace vindt dat de zuivelconcerns Campina en Mueller de consumenten misleiden. De bedrijven willen volgens de organisatie geen garantie afgeven dat de melk die de bedrijven afnemen niet afkomstig is van koeien die genetisch gemodificeerde maïs als voer hebben gehad.

Door melk te verkopen van koeien die transgeen maïs als voer hebben gehad is de melk volgens Greenpeace niet meer puur en natuurlijk. "De kopers van de melk zijn niet op de hoogte van dit gegeven," aldus nog de milieuvereniging. Greenpeace eist dan ook dat de twee zuivelbedrijven stoppen met het afnemen van melk van boeren die transgene maïs telen.

"Vooral melkveehouders uit de Duitse deelstaat Brandenburg telen een transgene maïsvariant," benadrukt Greenpeace. "Deze melkveehouders leveren vooral melk aan Mueller en aan Campina-dochter Landliebe. De variant is toegelaten door de Europese Unie voor commerciële teeltdoeleinden. Desondanks is de variant verboden in Oostenrijk, Griekenland, Hongarije en Polen."

De Europese Unie stelt etikettering verplicht voor genetisch gemodificeerde organismen in voeding. De etikettering is echter niet verplicht voor melk, eieren, vlees en andere producten afkomstig van vee dat gevoerd is met transgene producten. Daarom zijn Campina en Mueller niet in overtreding.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home