Vork en Mes

Wednesday, August 24, 2005

Engeland drinkt meer alcohol


In Engeland kent de verkoop van alcohol een stijging, vooral door de grotere omzet van wijn. In Duitsland en Frankrijk wordt er daarentegen minder gedronken. Dat zijn de opvallendste resultaten van het rapport 'Drinking Habits in Europe' van het onderzoeksbureau Mintel.

De populariteit van wijn in Groot-Brittanniƫ is volgens Mintel te wijten aan de hogere inkomens, gewijzigde drankgewoonten en de groeiende populariteit van wijn bij vrouwelijke consumenten. De totale Britse alcohol-consumptie kende de voorbije vijf jaar een groei van vijf procent en steeg uit boven de acht miljard liter.

In Frankrijk ging de alcohol-omzet met zes procent achteruit tot zes miljard liter, terwijl de verkoop in Duitsland een daling kende van acht procent tot minder dan twaalf miljard liter. "In Frankrijk en Duitsland lijkt de cultuur gericht te zijn op een gezondere lifestyle en minder alcoholverbruik," aldus Mintel-analist Hanna Kivimaki.

Het Britse bierverbruik zorgt voor ongerustheid bij de Engelse overheid en politie. Gevreesd wordt dat de verlengde openingsuren zouden kunnen leiden tot een groei van geweld. "Het aantal doden dat te maken heeft met alcohol kende in Engeland en Wales de voorbije vijf jaar een stijging van bijna vijf procent," aldus Mintel.

Mintel benadrukte dat 88 procent van de Britten het voorbije jaar alcohol heeft gedronken. Daarmee blijven ze de Fransen (86 procent) en Duitsers (70 procent) voor.

In Frankrijk kende de locale wijnconsumptie de voorbije vijf jaar een daling van vier procent, terwijl het Engelse wijnverbruik tijdens diezelfde periode een groei kende van 23 procent. Op de Duitse markt was er een stijging van 4 procent.

De Britse alcoholmarkt zag ook de grootste waardestijging en kwam aan een bedrag van 56 miljard euro, een stijging van 15 procent tegenover vijf jaar geleden. De Franse alcoholverkopen gingen met 7 procent vooruit tot 42 miljard euro. De consument drinkt minder, maar is bereid om meer te betalen voor kwaliteitsdranken. Tegelijkertijd is de Duitse alcoholmarkt gedaald is met bijna 4 procent tot 47 miljard euro.

Zowel is Duitsland en Frankrijk blijkt bier op dit ogenblik uit de mode te zijn. De verkopen gingen er de voorbije vijf jaar met tien procent op achteruit. De Engelse biermarkt bleef tijdens diezelfde periode op hetzelfde niveau.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home