Vork en Mes

Wednesday, September 21, 2005

Keurmerk voor duurzame vis

Na biologisch vlees, fruit en groenten, komt in Nederland nu ook biologische vis op de markt. Binnen één week zijn er twee afzonderlijke plannen gelanceerd voor nieuwe keurmerken voor biologische vis, schaal- en schelpdieren uit de Wadden- en Noordzee.

In de gemeente Den Oever werd het zogenoemde Waddengoud-keurmerk gepresenteerd. Dit bio-certificaat is een initiatief van enkele voedingszaken en de Waddengroep, een stichting voor de stimulering en ontwikkeling van streekproducten uit het Waddengebied.

Nog dit jaar ligt de eerste vis onder het Waddengoud-duurzaamheidskeurmerk in de natuurvoedingswinkels. Voorlopig spitst het project zich vooral toe op de diklip-harder. Deze veel in de Waddenzee voorkomende vissoort is nu nog relatief onbekend. Als het aanslaat in de winkel willen de initiatiefnemers de proef uitbreiden naar andere vissoorten en handgevangen kokkels en mosselen.

Tot dusver is er één visser op Terschelling gevonden die harder vangt volgens de richtlijnen. Dat wil zeggen dat langdurig en snelvarend jagen op de vis taboe is. Ook worden er netten gebruikt met grote mazen zodat ondermaatse vis kan ontsnappen. Eerder maakten ook de Waddenvereniging en enkele garnalenhandelaren bekend dat zij een vergelijkbaar certificaat in de maak hebben voor duurzaam gevangen garnaal uit Noord- en Waddenzee.

Met dit initiatief hopen vissers en handel ook te voorkomen dat ze in eenzelfde situatie belanden als de mechanische kokkelvisserij op het wad. Die wordt verboden omdat ze teveel schade aan de fauna en de voedselvoorraden voor de vogels zou toebrengen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home