Vork en Mes

Saturday, September 08, 2007

Erkenning voor Vlaams-Brabantse tafeldruif

De Europese erkenning voor de Vlaams-Brabantse tafeldruif zit in een eindfase. Dat heeft Vic Laureys, voorzitter van de Vlaams-Brabantse provincieraad en gewezen burgemeester van Hoeilaart, gemeld op basis van informatie die hij ontving van Vlaams minister-president Kris Peeters. Verwacht wordt volgens hem dat de erkenning in de loop van volgend jaar gerealiseerd zal zijn.


Het betreft de erkenning 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA), die begin dit jaar ook de Geraardsbergse mattentaart te beurt viel. De erkenning impliceert dat de Vlaams-Brabantse tafeldruif nog enkel mag worden geproduceerd in de druivenstreekgemeenten Huldenberg, Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Terhulpen mits het volgen van een productdossier. Het moet de verkoop ervan ondesteunen.


Toenmalig Vlaams minister-president Yves Leterme maakte in maart vorig jaar de aanvraag tot erkenning over aan de Europese Commissie. Na het beantwoorden van vragen door de vereniging De Serredruif en het Departement Landbouw en Visserij van het Vlaamse Gewest vond er in mei van dit jaar bilateraal overleg plaats met de Europese Commissie. Binnenkort wordt de registratieaanvraag gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie, gevolgd door een bezwaarprocedure.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home