Vork en Mes

Thursday, August 30, 2007

Prijs garnalen op recordhoogte

De prijs van garnalen is tot recordhoogte gestegen door een tekort aan de schaaldieren. Normaal gaat een kilo garnalen voor 2,5 tot 3 euro over de toonbank. De veilingen slaan de garnalen nu echter voor 4 tot 5 euro per kilo aan. "Dit is echt een prijs die bij grote schaarste past,” benadrukt directeur Willem Smit van Heiploeg, de grootste garnalenleverancier van Europa.


De koelhuizen waar garnalen liggen opgeslagen, zijn nagenoeg leeg en door onder meer het matige weer tijdens de zomer is de aanvoer van garnalen op veilingen laag. Vorig jaar probeerden Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers onderling vangstbeperkingen af te spreken, om de toen lage prijs omhoog te krijgen. De koelhuizen waren vorig jaar tot de nok toe gevuld.


Johan van Nieuwenhuijzen van de Nederlandse Organisatie van Visafslagen (NOVA) is blij met de hoge prijs. "Dat is broodnodig gezien de bedrijfsresultaten van de laatste jaren en de investeringen van de vissers,” merkt hij op. Op de Noordzee vissen ongeveer 350 kotters uit Nederland, Duitsland en Denemarken op garnalen. Het grootste deel van de garnalen wordt verkocht aan België, waar de schaaldieren in cocktails worden verwerkt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home