Vork en Mes

Sunday, April 01, 2007

Gezond snoepje voor Antwerpse provinciegouverneur

Het aardbeienseizoen is weer op gang geschoten. Naar jaarlijkse gewoonte hebben de Ghesellen van de Aardbei van de veiling Hoogstraten een kistje officieel geschonken aan de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus. Hij kreeg het kratje overhandigd door teler Kees Bruynsters, die er dit jaar als eerste in slaagde om zijn oogst op de veiling van Hoogstraten aan te bieden.Voor Kees Bruynsters, een teler uit het Nederlandse Etten-Leur, was het de eerste keer dat hij de primeur wist te behalen. Kees Bruynsters is een exclusieve aardbeiteler, die van maart tot kerstmis oogst. "Dat gebeurt allemaal in serres," benadrukt hij. "Het telen in open lucht hebben we opgegeven, want daar is de aardbei te gevoelig voor het weer en ziektes."


De voorbije vijftien jaar was het telkens Jaan Van Boxel die als eerste met aardbeien op de Hoogstraatse veiling kwam aandraven. Dat hij er dit keer niet in slaagde zijn kunststukje van elk jaar over te doen, heeft echter niets met een mislukte oogst te maken. Van Boxel heeft immers zijn serres afgebroken en is met pensioen gegaan.


De veiling van de eerste aardbeien bracht in totaal 4.000 euro op. Dat is 500 euro per bakje. Het hoogste bod kwam van de winkelketen Delhaize. De Ghesellen van de Aardbei legden daar nog eens 4.000 euro bovenop. De totale opbrengst werd vervolgens geschonken aan de Cliniclowns.


Ondanks de enorme concurrentie uit het buitenland, heeft Hoogstraten het voorbije jaar een schitterend aardbeiseizoen gekend. Er werd immers een recordoogst van 20.000 ton aardbeien geveild. In totaal worden in Hoogstraten door ruim 300 telers aardbeien aangevoerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home