Vork en Mes

Thursday, November 03, 2005

Sterrenregen voor Newyorkse restaurants


Vier Newyorkse restaurants hebben van Michelin drie sterren gekregen. Drie van de vier laureaten hebben een Franse chef-kok. De vierde genoot zijn opleiding in Frankrijk. De rangschikking is trouwens geen verrassing, want de vier behoren tot de meest bekende en duurste eetgelegenheden van New York.

Voortaan mogen Le Bernardin, Per Se, Alain Ducasse en Jean-Georges drie sterren dragen. Alleen Thomas Keller, chef van Per Se, is geen Franse meesterkok, maar heeft wel zijn opleiding gekregen in Frankrijk. Daarna maakte hij roem als chef van het Franse Laundry-restaurant in Napa Valley (Californië).

Er werd in New York maandenlang gespeculeerd wie uiteindelijk drie sterren zou toebedeeld krijgen. Jean-Luc Naret, woordvoerder van Michelin, benadrukte dat de Europese inspecteurs - anoniem - honderden maaltijden hebben besteld bij de verschillende kandidaten. Bij sommige laureaten zouden ze tien tot twaalf keer zijn binnen gestapt, om toch maar zeker te zijn.

Naret benadrukte dat New York ook een andere restaurantcultuur heeft dan Frankrijk. "Hier wordt een tafel twee of drie keer gedekt, maar in Frankrijk gaat iedereen er vanuit dat de tafel de hele avond voor hem is voorbehouden," stipte hij aan. "Dat betekent dat het voor een restaurant in New York moeilijker is om te beantwoorden aan de normen van Michelin op het gebied van sfeer en service. Maar toch heeft Michelin die normen niet aangepast."

Vier restaurants kregen twee sterren. Het gaat daarbij om Daniël, Masa, Bouley en Danube. Deze laatste twee worden uitgebaat door David Bouley. In totaal telt Michelin wereldwijd nu 54 restaurants met drie sterren. De helft daarvan bevindt zich in Frankrijk.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home