Vork en Mes

Monday, October 31, 2005

Nederland produceert meer kaas

Vorig jaar werd 59 procent van de Nederlandse koeienmelk verwerkt tot kaas. Dit is twee procent meer dan tien jaar geleden. Daarentegen daalt de productie van boter. In 2004 is er 10,5 miljard liter melk aangeleverd bij de Nederlandse zuivelfabrieken.

Van de Nederlandse koemelk wordt 59 procent verwerkt tot kaas. Een kleiner gedeelte (14 procent) komt als verse melk of als ander vers melkproduct in de winkel en ongeveer eenzelfde deel wordt omgezet in melkpoeder. De overige melk wordt verwerkt tot andere zuivelproducten zoals gecondenseerde melk boter en room.

Vorig jaar produceerde Nederland 670 miljoen kilogram fabriekskaas. Net als in 2003 lag in 2004 de productie van fabriekskaas ruim twee procent hoger dan in het jaar daarvoor. Hiermee herstelt de Nederlandse kaasproductie zich na productiedalingen in 2001 en 2002.

Nederlandse zuivelfabrieken maken steeds minder roomboter. In 2004 werd 100 miljoen kilogram roomboter geproduceerd, wat een lagere productie voor het derde jaar op rij betekende. Ten opzichte van 2003 verminderde de boterproductie met 13 procent.

De productie van melkpoeder lag vorig jaar een tiende lager dan in het jaar daarvoor en bereikte hetzelfde niveau als in 2002. De Nederlandse zuivelindustrie produceerde in de voorgaande zeven jaar gemiddeld 170 miljoen kilogram melkpoeder, met een uitschieter in 2003. Vorig jaar werd 160 miljoen kilogram melkpoeder gemaakt.

De waarde van de Nederlandse kaasexport schommelt de jongste vijf jaar rond de 2 miljard euro. De import van kaas is er in deze periode behoorlijk gestegen. Vijf jaar terug werd er voor 353 miljoen euro kaas geïmporteerd, maar vorig jaar was dat opgelopen tot 514 miljoen euro, een stijging met ruim 40 procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home