Vork en Mes

Monday, October 10, 2005

Peper goed voor slaap

Een dieet met hete pepers kan helpen tegen slapeloosheid. Het helpt bovendien de hartslag gezond houden. Tot dat besluit komen onderzoekers van de universiteit van Tasmaniƫ in Australiƫ. Peper-liefhebbers raken volgens hen sneller in slaap, worden sneller wakker en zijn extra actief tijdens de dag.

Een groep van 25 vrijwilligers kreeg gedurende een periode van 4 weken dagelijks een hoeveelheid van 30 gram aan pepers toegediend. In vergelijking tot de periode waarbij de pepers in het dieet werd weggelaten sliepen de vrijwilligers gemiddeld 20 minuten minder per dag. Ze gingen daarnaast gemiddeld twee uur en tien minuten later naar bed. De hoeveelheid activiteit gedurende de slaap daalde echter met twintig procent. Onderzoekers leiden daar uit af dat de mensen in een diepere slaap geraakten.

De totale activiteit van de mensen die werden onderzocht gemeten over een periode van 5 dagen nam met 10 tot 30% toe in de periode dat ze pepers gebruikten. Volgens dr. Andrew Davies, die het onderzoek leidde, wekken de pepers bepaalde sympatische zenuwen die een rol spelen bij de reactie op stress. Hierdoor werken ze in eerste instantie verstorend op de slaap. Het lichaam raakt daar echter snel aan gewend. Dat verklaart volgens hem dat de vrijwilligers in het onderzoek bij gebruik van de pepers snel in slaap komen, sneller wakker worden en extra activiteit gedurende de dag beter verdragen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home