Vork en Mes

Monday, September 26, 2005

Kunstmest of cognac?


Ghana wil afval uit de cacaoproductie gebruiken om wijn en cognac te produceren. Daarmee zouden cacaoboeren hun inkomsten kunnen verhogen. Roy Appiah, directeur van het Ghanese Onderzoeksinstituut voor Cacao, kunnen onder meer de vliesjes van de bonen en het vergistingsvocht bewerkt worden tot kunstmest of confituur, maar ook tot wijn en cognac.

De nieuwe producten uit de resten van de cacaoboon, die anders altijd op de vuilnisbelt belanden, zouden de verdiensten van de cacaoboeren gevoelig kunnen doen opdrijven. De marktprijzen van cacao hebben de jongste decennia een zware daling gekend. "We willen meer halen uit het afval," aldus Appiah. "Eerder al zijn we er bijvoorbeeld in geslaagd om de schillen tot veevoer en vloeibare zeep te verwerken."

Ghana vertegenwoordigt 30 procent van de wereldwijde cacaoproductie, die een waarde heeft van ongeveer vier miljard dollar waard is. Daarentegen moeten ongeveer 800.000 cacaoboeren leven van een jaarlijks inkomen van een paar honderd dollar.

Er zijn trouwens steeds meer aanwijzingen dat cacao goed is tegen hartkwalen, een hoge bloeddruk en suikerziekte. Volgens de Amerikaanse wetenschapper Norm Hollenberg van de Harvard Medical School hoeft het niet lang te duren voordat een cacaodrank op de markt komt die de gezondheidsvoordelen van cacao behoudt, maar de vetmakende calorie├źn van chocola ontbeert.

Uit onderzoek blijkt dat de bittere extracten, die gewoonlijk verloren gaan als van de cacaoboon chocola wordt gemaakt, de bloedsomloop stimuleren. "Als de gezondheidseffecten na een aanvullend onderzoek gunstig blijven, kunnen de economische effecten voor Afrika opmerkelijk zijn," aldus nog Hollenberg.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home