Vork en Mes

Saturday, September 24, 2005

Biologische producten moeten apart liggen

Biologische producten die apart uitgestald worden, dus niet in de buurt van het gangbare product, verkopen beter. Dat blijkt uit een Nederlands proefproject van de universiteit van Wageningen. Wanneer biologische voedingswaren wel naast de gangbare producten liggen, gaan consumenten namelijk onbewust over tot een prijsvergelijking. Dan moet het duurdere biologische product het veelal afleggen.

Voor deze proef werd de verkoop van uien, prei, aardappelen, wortelen, appels en eieren uit het biologische en gewone segment met elkaar vergeleken. In het rek werden met kaartjes verschillen in prijs en herkomst aangegeven. De proefpersonen werden uitgerust met een camerabril, die de hoofdbewegingen registreerde.

Uit het grote aantal hoofdbewegingen bleek dat dat de proefpersonen producten die naast elkaar liggen veel meer vergeleken dan ze zelf aangaven. "Mensen blijken zich blijkbaar niet bewust te zijn van de mate waarin ze producten vergelijken," aldus de onderzoekers. "Misschien kiezen mensen liever niet en kopen gewoon wat ze gewend zijn, of ze vinden ze prijs belangrijker als prijsverschillen meer opvallen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home