Vork en Mes

Saturday, September 24, 2005

Australiers eten weer Roquefort


Na bijna tien jaar kunnen de Australiërs weer van de Franse Roquefort proeven. De kaas was destijds verbannen omwille van mogelijke risico's voor de gezondheid omdat Roquefort bacteries zoals e.coli en lysteria zou kunnen bevatten. Nu is de Franse delicatesse ook bij de Aussies echter weer veilig verklaard.

De Australische voedselnormen verbieden dat er met rauwe melkproducten gewerkt wordt. De Australische minister van volksgezondheid Christopher Pyne stelde echter dat de regering zich ervan vergewist heeft dat de Franse Roquefort wel degelijk aan de gezondheidsvereisten voldoet.

Andere bleu-kazen worden echter nog steeds niet toegelaten in Australië. "De goedkeuring geldt alleen de verkoop van Roquefort die onder speciale voorwaarden in Frankrijk is geproduceerd," verduidelijkte Pyne. Ook Australische blue-kazen blijven van de voedingsmarkt verbannen.

De Franse regering vroeg twee jaar geleden dat Australië het verbod op Roquefort zou opheffen. Een Australische delegatie ging zich daarop in het zuiden van Frankrijk vergewissen van de veiligheid van het productieproces van de kaas. Nadien gaven ze toe dat Roquefort weinig risico inhield voor de volksgezondheid.

Verwacht wordt dat de Roquefort over een maand weer in de Australische winkelrekken zal liggen. Aan belangstelling blijkt er alvast geen gebrek, want in de gespecialiseerde 'Smelly Cheese Shop' in Adelaide blijken klanten dagelijks te komen informeren of de Franse kaas al is gearriveerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home