Vork en Mes

Friday, March 07, 2008

Senioren vragen een andere voeding

Het is geweten dat vergrijzing van onze bevolking drastisch toeneemt. Senioren
hebben behoefte aan een ander voedselpatroon dan de jongere bevolking. De denioren
(55-plusser) en senioren willen ook fit en gezond blijven. Volgens het voedingsmagazine VMT moet de levensmiddelen-industrie dan ook inspelen op specifieke vragen van denioren en senioren.


”Er moeten voedingsproducten ontwikkeld worden die geen slikproblemen kunnen veroorzaken en voor de oudere senioren producten die de reukperceptie beter kunnen benadrukken,” aldus het magazine. “Ook moeten producten aangeboden worden die de
natuurlijke lichamelijke weerstand kunnen verhogen door de toevoeging van anti-
oxidanten op basis van bosvruchten.”


Daarnaast wordt ook aandacht gevraagd voor tandbederf. “Veel senioren hebben een tandprothese, maar ook de speekselaanmaak en samenstelling is veranderd, wat dan weer zijn weerslag heeft op de bacteriën in de mond,” voert VMT aan. “Geweten is dat de gram-negatieve bacteriën verantwoordelijk zijn voor een onfrisse adem. Soms is het kauw- en slik probleem die de gunstige kwaliteit van hun leven moeilijk maakt.”


Ook de smaakpapillen op de tong verminderen volgens VMT hun functie, terwijl juist die smaakpapillen de lust tot het nuttigen van voedsel verhogen. “Men weet dat smaak en geur samenhangen, maar de geur vermindert sneller dan het smaakvermogen,” wordt er opgemerkt. “Senioren hebben een grotere behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals calcium en vitamine D voor ondersteuning van het botmetabolisme. Ook weet men dat de vitamineresorptie kan beïnvloed worden door geneesmiddelen en vice versa.”


Ook de intake van vitamine B12 uit de voeding neemt volgens VMT af. “Senioren hebben een verlaagde weerstand bij darminfecties, als gevolg van een verlaagde natuurlijke immuniteit, maagzuursecretie vermindering, vertraging van de darmmobiliteit, gebrek aan beweging, gebruik van geneesmiddelen en vooral in veel gevallen ondervoeding of een tekort aan gevarieerde voeding op basis van essentiële groenten. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home