Frankrijk verbiedt genetisch gewijzigde maïs
Onder druk van de milieubeweging worden experimenten met genetisch gewijzigde organismen (ggo's) in België steeds zeldzamer. Toch was ons land een van de pioniers op dit gebied. Twee wetenschappers van de Universiteit Gent, Marc Van Montagu en Jozef Schell, legden de basis voor de techniek die wereldwijd gebruikt wordt voor de aanmaak van ggo's. Volgens Van Montagu is de opmars van ggo's niet meer te stoppen.
Frankrijk heeft officieel de teelt van het genetische gemanipuleerde maïs OGM MON810 van het Amerikaanse Monsanto in het land verboden. Dat blijkt uit een besluit van het ministerie van Financiën, aldus het Franse staatsblad Journal Officiel.
De maïsproducenten waarschuwden eind januari al dat ze het decreet zouden bestrijden met een noodprocedure voor de Raad van State, die drie weken later een oordeel moet vellen.
Van Montagu begrijpt dan ook niet waarom zoveel lidstaten bang zijn voor het gewraakte maïs MON 810, dat nu ook door Frankrijk in de ban is geslagen. 'Wat de Franse regering gedaan heeft, is spijtig, dom en hypocriet. Zij schermt met het gevaar van ggo's voor het milieu, terwijl al lang bewezen is dat het omgekeerde waar is.'
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home