Vork en Mes

Monday, September 10, 2007

Madrigo vernoemd in Duits vleesschandaal

Een aanzienlijk deel van de 150 ton rot vlees die in Duitsland in pita döner werd verwerkt, werd doorverkocht door de firma Madigro uit Brugge. Duitsland is sinds vorige week in de ban van het grootste voedselschandaal ooit. Daar werd 150 ton rot vlees tegen grove winst verkocht aan kebabzaken en opgegeten door consumenten. Madrigo ontkent van de fraude op de hoogte te zijn geweest.


De fraude zou gebeurd met de medewerking van Madigro uit Brugge, een voedingsbedrijf dat ook slachtafval verhandelt. Half juli werd 20,3 ton vanuit de firma Sonac in Bad Bramstedt naar het slachthuis Wertfleisch in Wertingen getransporteerd. Dat had nooit mogen kunnen, want de Europese Unie ziet streng toe op het gescheiden houden van slachtafval en vlees voor menselijke consumptie.


Het rot vlees werd door Sonac verkocht aan Madigro, dat het daarop verder verkocht aan de firma Wertfleisch. Die verkocht het vlees aan talloze kebabhandelaars in Berlijn. Madrigo zegt echter niet te kunnen weten hebben dat het slachtafval in de Duitse voedselketen zou terechtkomen. Het Voedselagentschap bevestigt dat er een onderzoek tegen Madigro werd gevoerd, maar zegt te kunnen garanderen dat het rot vlees nooit in de Belgische voedelketen is terechtgekomen.


Volgens een document van het Rapid Alert System for Food and Feed, de Europese controledienst, heeft het wel weinig gescheeld. Op 24 augustus werd in Duitsland 11,4 ton rotzooi onderschept die eveneens na een papieren omweg bij Madigro geschikt zou zijn gemaakt voor consumptie. Het document zou België vermeld hebben als destination of deliveries.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home