Vork en Mes

Sunday, July 22, 2007

Belg verorbert 16 kilogram charcuterie

De gemiddelde Belg consumeert jaarlijks ongeveer 16 kilogram charcuterie. Het voorbije jaar steeg het thuisverbruik van vleeswaren lichtjes met 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Gevogeltebereidingen doen het goed, ten nadele van zoutwaren zoals spek en gedroogde ham. Met een aandeel van 23 procent nemen zoutwaren nog wel de grootste hap uit het charcuterieverbruik. Gekookte hammen staan met 22 procent op de tweede plaats.


De gemiddelde Waal verorbert ruim één kilogram charcuterie meer dan de Vlaming. Walen verkiezen gekookte ham, kookworsten en andere kookwaren, terwijl Vlamingen eerder opteren voor gevogeltebereidingen, salami en paté. Sinds 1995 stegen de Belgische bestedingen aan vleeswaren van 139 euro per hoofd tot 171 euro in 2002. Sindsdien is er eerder sprake van een stabilisatie of zelfs lichte achteruitgang van de bestedingen aan vleeswaren.


De voorbije jaren lag het marktaandeel van zoutwaren en gekookte hammen heel dicht bij elkaar. Daarna volgen salami, kookworsten, paté en gevogeltebereidingen. De kalkoen- en kipbereidingen zijn de meest opvallende stijger van de jongste jaren. Hun marktaandeel steeg van 3,7 procent in 1999 naar zes procent in 2006. Binnen de verschillende charcuteriesoorten scoort de beenhouwer met 33 procent marktaandeel het best voor speciale bereidingen waaronder droge worsten, varkensgebraad en rosbief.


Ook paté en de andere kookwaren scoren met marktaandelen van respectievelijk 24 en 22 procent opmerkelijk goed bij de speciaalzaak. In de grote supermarkten worden in verhouding meer salami en gekookte ham gekocht, terwijl de discounters en de buurtsupermarkten vooral een groter marktaandeel behalen voor de kalkoen- en kipbereidingen. Vleeswaren worden steeds meer in voorverpakte vorm verkocht. In 2000 bedroeg het aandeel voorverpakte vleeswaren 40 procent en in 2006 was dit gestegen tot 59 procent.


Begin dit jaar maakte VLAM al bekend dat het thuisverbruik van vlees, met uitzondering van gevogelte en charcuterie, de laatste tien jaar flink gedaald is in ons land. In 1995 verbruikte de Belg thuis 44,7 kilogram vlees, tien jaar later lag het verbruik per hoofd op 32,2 kilogram. Ook het geld dat de Belgen aan vlees uitgeven is tijdens diezelfde periode gedaald. In 1995 werd per hoofd 301,3 euro op een volledig jaar uitgegeven. In 2005 bedroeg dit 269 euro per hoofd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home