Plannen zeetongfabriek steeds concreter
Maeyaert raakte tijdens een bezoek aan een kleinschalige kwekerij in het Nederlandse IJmuiden ervan overtuigd dat het de moeite loont om een grootschalige kweekfabriek voor zeetong te bouwen. Aquacultuur is volgens de zakenman een sector die enorm in de lift zit. “Maar België is daarin wat achtergebleven,” aldus Maeyaert. “Dat is een kans voor nieuwe investeerders.”
Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties is de vangst van wilde vissoorten al jaren aan het stagneren. Door overbevissing en strengere quota zal dat volgens de FAO allicht zo blijven. In 2005 at elke inwoner van de planeet gemiddeld 16,6 kilo vis per jaar, een historisch record. Volgens de FAO zal in 2030 wereldwijd nog ongeveer 93 miljoen ton wilde vis bovengehaald zal worden.
Dat is dezelfde hoeveelheid als dit jaar, maar tegelijkertijd blijft de vraag naar vis elk jaar stijgen. Die groeiende kloof tussen vraag en aanbod van vis zal volgens de FAO door aquacultuur gedicht moeten worden. Nu leveren Aziatische landen - en vooral China - het grootste deel van de productie van gekweekte vis, maar de organisatie verwacht dat ook in Europa steeds meer vis gekweekt zal worden.
Zo produceert Noorwegen al een half miljoen ton zalm per jaar. In Spanje en Frankrijk wordt op grote schaal tarbot gekweekt en ook zeebaars lijkt een populaire kweeksoort te worden.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home