Vork en Mes

Saturday, March 17, 2007

GGO-beleid schaadt derde wereld

Door zijn regels op het vlak van genetisch gewijzigde organismen, schaadt Europa de belangen van de ontwikkelingslanden. Dat stelt de Gentse professor biotechnologie Marc Van Montagu. De Europese milieuministers overtreden volgens Van Montagu en een aantal buitenlandse collega's bovendien de door henzelf uitgevaardigde regels.


Europa heeft na jaren discussie een strenge GGO-regelgeving uitgewerkt, die voldoende garantie moet bieden aan mens en milieu. "Ondanks die regels blijven heel wat landen dwarsliggen bij de erkenning van nieuwe gengewassen," aldus Van Montagu. "In weerwil van de Europese Commissie worden door de Europese ministerraad zelfs ggo-vrije zones gedoogd."


"Critici van ggo-ontwikkeling kunnen hun campagnes met bedrieglijke informatie niet langer baseren op het argument dat biotechnologie slechts een middel is waarmee de multinationals de onwetende boeren willen onderwerpen," aldus nog de wetenschapper. "Ze zouden moeten erkennen dat het meeste vernieuwend onderzoek in landbouwkundige biotechnologie voor de ontwikkelingslanden plaatsvindt in openbare onderzoeksinstellingen".

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home