Vork en Mes

Monday, September 25, 2006

Schoolmaaltijden steeds meer uitbesteed

De centrale Sodexho-grootkeuken in Anderlecht heeft de voorbije week de kaap van de vijf miljoen schoolmaaltijden gehaald. Steeds meer doen scholen volgens het bedrijf beroep op externe catering in plaats van zelf maaltijden te bereiden. Sodexho zegt daarbij nauwlettend toe te kijken op het aanbieden van gezonde voeding.

Op dit ogenblik heeft Sodexho 165 scholen als klant. Dat betekent 10.500 maaltijden per dag. Het bedrijf stelt dat dit aantal steeds groeit omdat steeds minder scholen nog zelf maaltijden bereiden. Sodexho voert daarbij aan dat de schooldirecties de kosten van een interne keuken niet meer kunnen dragen. Omdat Sodexho de maaltijden centraal bereidt, kan het bedrijf die kosten wel beheersen.

De gemiddelde prijs van een schoolmaaltijd bedraagt volgens Sodexho tussen drie en vijf euro. Het bedrijf wijst er daarbij op dat er over gewaakt wordt dat de schoolkinderen een uitgebalanceerde maaltijd aangeboden krijgen. Daarbij wordt er meer met groenten en minder met vlees gewerkt.

De vijf miljoenste maaltijd bestond dan ook uit wortelsoep, een visstoofpotje met kervelpuree en vers fruit om af te sluiten. Frieten blijven volgens Sodexho echter veruit het populairst bij de schoolkinderen. Sodexho tracht dat af te remmen door slechts één keer om de twee weken frieten aan te bieden. "Maar dat lukt niet altijd," merkt een woordvoerder op. "Vele scholen eisen dat één keer per week een frietmaaltijd wordt geserveerd."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home