Vork en Mes

Tuesday, August 29, 2006

China vindt Europese aardappel te goedkoop

De Chinese overheid dreigt ermee volgend jaar Europese producenten van aardappelzetmeel te beboeten. Volgens China maken de fabrikanten zich schuldig aan dumpingprijzen. Het is de eerste keer dat het Aziatische land maatregelen overweegt om zijn landbouwsector te beschermen.

Eerder deze maand zei het Chinese ministerie van handel dat de Europese producenten van zetmeel hun producten op de Chinese markt aanboden aan dumpingprijzen en daarmee een gevoelige schade toebrachten aan de Chinese industrie. De betrokken bedrijven zouden nu extra invoertaksen moeten betalen.

Het magazine AP-Foodtechnologie stelt dat het Nederlandse Avebe en het Duitse Prignitz/Wendland een taks van 44 procent zou moeten betalen. Het Franse Roquette krijgt een tarief opgelegd van 35 procent. Alle andere Europese producenten moeten een bijkomende taks van 57,1 procent betalen.

Volgens de Chinese douanediensten zou de Europese Unie vorig jaar 75.000 ton aardappelzetmeel ingevoerd hebben. Dat is bijna vier keer meer dan het jaar voordien. Die groei heeft volgens een aantal Europese producenten niets te maken met dumping-prijzen, maar met de superieure kwaliteit van het Europese zetmeel.

Volgens Chinese landbouwspecialisten kost de productie van aardappelzetmeel 540 dollar per ton, terwijl de prijzen van het Europees product sinds het midden van vorig jaar zijn beginnen te dalen en nu nog ongeveer 300 tot 350 dollar per ton bedragen. China stelt dat de Europese Unie zijn producenten op een oneerlijke manier subsidieert. Daardoor zou een Chinese producent zoals Nailun slechts 30 procent van zijn voorraad kunnen verkopen.

De dreiging met invoertaksen zou de prijs van het Europese zetmeel volgens China al hebben opgedreven. Een definitieve beslissing wordt echter pas in de loop van volgend jaar verwacht.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home