Vork en Mes

Tuesday, November 29, 2005

België exporteerde meer groenten en fruit


De Belgische groenten- en fruitexport is in de eerste jaarhelft fors gestegen dankzij nieuwe markten en het slechte voorjaar in Zuid-Europa. Dat meldt Lava, de koepelorganisatie van zes belangrijke Belgische groenten- en fruitveilingen. Met Rusland, Tsjechië, Griekenland en Spanje werden ook nieuwe afzetmarkten bereikt.

In het eerste semester nam de uitvoer, tegenover de eerste jaarhelft van vorig jaar, van verse groenten uit België toe met 7,5 procent in volume en 30,2 procent in waarde. Voor vers fruit steeg de uitvoer met 13,7 procent in volume en 18,6 procent in omzet. Een grote toename in volumes is te zien in komkommers, prei, kropsla, paprika's en tomaten. Bij het fruit zagen de Belgische aardbeien en peren de grootste volumestijging.

Lava meent twee redenen te zien voor de forste exportstijging. In het voorjaar kenden heel wat productiegebieden in mediterraan Europa en Marokko immers koudegolven, veel neerslag en overstromingen. Hierdoor ontstonden tekorten op de Europese markt en hogere prijzen. Daarvan profiteerde de Belgische export van serregroenten, die dit jaar ruim een maand vroeger op gang kwam en relatief hoge prijzen kreeg.

Daarnaast werden ook nieuwe afzetmarkten gevonden in Rusland (peren), Tsjechië (prei, sla en tomaten), Griekenland (tomaten) en Spanje (vooral slasoorten). Voor de tweede helft van het jaar voorziet Lava echter minder goede exportcijfers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home