Vork en Mes

Tuesday, October 04, 2005

Nieuwe menu-combinaties in microgolf

De Nederlandse verpakkingsproducent Shieltronics heeft een microgolf-verpakking ontwikkeld waarmee maaltijden samengesteld zouden kunnen worden die eerder niet mogelijk waren. Met de Culidish zou het immers mogelijk per voedselcomponent de juiste hoeveelheid energie te geven. Meer combinaties zijn mogelijk en ook kunnen bepaalde producten in de magnetron die dat tot dusver niet konden.

Bij de huidige microgolf-maaltijden wordt de hoeveelheid energie bepaald door de voedingscomponent die de hoogste temperatuur nodig heeft. De overige maaltijdcomponenten krijgen dan ook die hoeveelheid energie. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld papperige pasta en harde groenten.

De Culidish bestaat echter uit verschillende bakjes, één per voedselcomponent, die elk een bepaalde hoeveelheid energie doseren. De verschillende bakjes blokkeren verbodige energie, waardoor de verschillende maaltijdcomponenten tegelijkertijd toch op evrschillende eindtemperaturen gebracht kunnen worden. Door verschillende bakjes met elkaar te combineren kan het assortiment van maaltijden verbreed worden.

De verschillende bakjes worden op een kartonnen tray samengevoegd voor een complete maaltijd. Dat maakt het tevens mogelijk om de qua bederf meest kritische component als laatste aan de maaltijd toe te voegen, wat de houdbaarheidsdatum voor de gekozen combinatie maximaliseert.

Eind dit jaar beginnen de proeven met de culidish in het Wageningse Restaurant van de Toekomst.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home