Vork en Mes

Saturday, October 22, 2005

Geen vogelpest door kipconsumptie

Diverse media berichten dat in Thailand iemand is overleden aan vogelpest door het eten van besmette kip. Intensief contact met zieke dieren is de waarschijnlijke oorzaak van alle menselijke slachtoffers van de ziekte. Het Nederlandse Voedingscentrum benadrukt dat besmetting met het vogelpestvirus door het eten van bereid kippenvlees erg onwaarschijnlijk is omdat verhitting het virus onschadelijk maakt.

In de landen met slachtoffers van de vogelpest is er vaak intensief contact met kippen en wordt pluimvee vaak levend verhandeld. De betreffende man in Thailand zou de zieke kip zelf hebben geslacht. Bij het plukken en slachten van kippen is er intensief contact met kippen. Dit is dan ook de meest waarschijnlijke besmettingsbron.

De kans dat in Europa besmet kippenvlees en eieren te koop wordt aangeboden, is bovendien heel erg klein. Door importbeperkingen komen er geen kippenvlees, eieren of eiproducten uit de besmette gebieden in de winkel of in producten terecht. Onopgemerkte besmetting van kip met vogelpest is niet mogelijk omdat de ziekte zich snel openbaart en kippen na besmetting vrijwel direct sterven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home