Vork en Mes

Monday, October 31, 2005

Europa doet water bij de wijn

In Amerika is het de gewoonte wijn met een scheut vers water te verdunnen. In Europa is dat bij wet verboden, maar begin volgend jaar mogen de Verenigde Staten hun verdunde wijn naar Europa uitvoeren.

Vanaf 1 januari staat de Europese markt open voor Amerikaanse wijnen die tot zeven procent water bevatten Europa binnen. Het akkoord laat Amerikaanse wijnmakers ook toe namen te gebruiken zoals bourgogne, chablis, champagne, chianti, madeira, porto, moesel- en rijnwijn, sauternes, sherry en tokay te gebruiken.

De Amerikaanse markt is echter van kapitaal belang voor de Franse, Spaanse en Italiaanse wijnboeren. Vorig jaar voerden ze voor twee miljard euro naar Amerika uit. De Verenigde Staten voerden daarentegen voor amper 405 miljoen euro wijnen en sterke dranken naar Europa uit. Een commerciƫle oorlog kon dan ook alleen maar in het nadeel van Europa uitdraaien.

Bovendien denken sommigen, zelfs in Frankrijk, dat Europa helemaal geen slechte zaak doet met de deal. De Amerikaanse praktijken bij het maken van wijn zijn volgens hen al twintig jaar in Europa aanvaard. De Europese wijnboeren denken daar echter heel anders over.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home