Vork en Mes

Friday, September 30, 2005

Nederland verwacht magere aardappeloogst

Dit jaar zullen Nederlandse boeren naar verwachting de kleinste aardappeloogst in jaren van de akkers halen. Dat meldden de Producenten Organisatie Aardappelen (POA) en telersvereniging BAMM. Wanneer het lagere aantal hectaren met aardappelen meetelt, zijn er in 2005 volgens berekeningen 18 procent minder aardappelen dan vorig jaar.

"Gemiddeld over alle rassen is de opbrengst ruim 14 procent lager dan vorig jaar," aldus de twee organisaties op grond van
proefrooiingen. Konden de boeren vorig jaar nog gemiddeld 60 ton per hectare oogsten, dit jaar is die aardappelopbrengst per hectare gedaald naar 51 ton. Met name voor bintjes, die vroeg gepoot zijn, lijken de resultaten tegen te vallen. Eerder al waarschuwde de telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) voor een matige oogst met een tekort aan grote, voor frites geschikte aardappelen.

Om de grote oogst van vorig jaar te compenseren, zijn in 2005 op minder akkers aardappelen gepoot. Boeren hebben vooral minder aardappelen voor consumptie gepoot. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde al dat de 70.000 hectare met deze aardappelen van dit jaar het laagst aantal is in twintig jaar. Gecombineerd met de weersomstandigheden resulteert dit nu in een kleine oogst.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home