Vork en Mes

Sunday, August 28, 2005

Hongaar eet bijzonder ongezond


Functionele en krachtvoeding zullen in Hongarije een grotere vraag kennen. Dat blijkt uit een rapport van Euromonitor. Dat is volgens de onderzoekers ook nodig, want de Hongaar staat nu eenmaal niet bekend voor zijn gezonde etensgewoontes. Verbeteringen zouden traag, maar zeker doorgang vinden.

Hongarije wordt door de onderzoekers bestempeld als één van de meest ongezonde landen van Europa. "Eén op vijf Hongaren lijdt aan zwaarlijvigheid," stellen ze. "Dat is de op twee na slechtste score van de regio. In 2020 zou bijna 62 procent van de Hongaarse bevolking met overtollig gewicht kampen."

Het zal volgens Eurmonitor echter moeilijk zijn om het traditionele dieet van rood vlees, varkensvet en aardappelen te veranderen. "Daarbij moet men er rekening mee houden dat de Hongaarse consumenten bijzonder prijsbewust zijn," voegen de onderzoekers daar aan toe.

Toch zijn er volgens het rapport steeds meer buitenlandse bedrijven die profiteren van een bewustwordingsproces bij de bevolking, hogere inkomens en pogingen van de overheid om onderdanen met campagnes aan te zetten tot gezondere voedingsgewoontes. "De vraag naar een gezondere lifestyle leeft vooral bij de opgeleide en jonge consumenten, die hun manier van leven willen veranderen," aldus het rapport. "Maar ook diabetes-patiënten en andere zieken sturen aan op gezondere producten." Maar er wordt aan toegevoegd dat er op de Hongaarse markt geen echt groot aanbod aan gezonde producten aanwezig is, vooral bij het snoepgoed en olie en vetten.

Euromonitor wijst erop dat de Hongaarse levensstijl het voorbije decennium grondig is veranderd. "In de vroegere staatsbedrijven moet nu langer gewerkt worden en daardoor heeft de bevolking minder tijd om te koken," stelt het rapport. "Dat leidt tot een groei van de fastfood-consumptie. Anderen verloren hun job en moeten zich met een kleiner budget zien te redden."

Het heeft lange geduurd vooraleer de de Hongaarse regering het gezondheidsprobleem erkende, maar heeft onlangs wel stappen ondernomen om de slechte eetgewoontes en zwaarlijvigheid van kinderen aan te pakken door zich te richten op de voeding die aanwezig is op school. Vanaf volgende maand zijn gezondere schoolmaaltijden en gezondere producten in de automaten verplicht.

Het gestegen inkomen van de Hongaren betekent dat een gedeelte van de bevolking zijn eetgewoontes aan he veranderen is, maar volgens Euromonitor gaat dat aan een relatief traag tempo. Over de volgende toen jaar wordt verwacht dat de vraag naar gezonde producten zal stijgen. "Dat zal de productie doen stijgen en de prijs doen dalen, waardoor gezonde producten meer toegankelijk zullen worden," aldus het rapport.

De verkoop van dieetyoghurt kende het voorbije jaar een groei van acht procent, terwijl de functionele dranken dit jaar een stijging van 17 procent zouden laten optekenen. Functionele voedingswaren zouden met 10,5 procent vooruit gaan. In brood- en graanproducten is er volgensde onderzoekers daarentegen weinig vooruitgang te merken. Maar vooral voedingswaren met minder vet zouden één van de grootste groeicategorieën vormen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home