Vork en Mes

Wednesday, April 16, 2008

Michel wil extra geld voor voedselcrisis

Charles Michel zal tijdens de begrotingscontrole van juli extra geld vragen om de gevolgen van de internationale voedselcrisis in de Belgische partnerlanden op te vangen. "De verdubbeling van de voedselprijzen betekent dat we met hetzelfde geld voor voedselhulp maar half zoveel mensen kunnen helpen", zei de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking. "Dat is een tragedie."

Rijst

Volgens de Belgische ontwikkelingssamenwerking is rijst sinds begin dit jaar de helft duurder geworden. De prijs van nog andere voedingsmiddelen is nog sneller gestegen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft 700 miljoen dollar extra nodig om de 90 miljoen mensen te blijven voeden die nu noodhulp krijgen van de internationale hulporganisatie.

Vijf miljoen euro

Michel zegt dat hij door verschuivingen binnen zijn eigen budget al ongeveer vijf miljoen euro heeft vrijgemaakt om de bijkomende noden te helpen lenigen. Dat geld gaat vooral naar het WFP, het Belgisch Overlevingsfonds en het Europees Ontwikkelingsfonds. "Maar dat zal zeker niet voldoende zijn."

Landbouw

"Belgiƫ moet nadenken over de gevolgen van biobrandstoffen", aldus Michel. "Die gaan soms ten koste gaan van de beschikbaarheid van voedingsmiddelen. De ontwikkelingssamenwerking kan arme landen aanmoedigen weer meer voedingsgewassen te telen in plaats van opbrengstgewassen als koffie en cacao. Belgiƫ moet ook en vooral van de landbouw een prioriteit maken in zijn ontwikkelingssamenwerking", besluit de minister. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home