Vork en Mes

Thursday, April 10, 2008

Belg kocht 32,3 kilogram vers vlees

Vorig jaar kocht de gemiddelde Belg 32,3 kg vers vlees, exclusief gevogelte en wild. Dat is 710 gram meer dan het jaar voordien. In 2000 consumeerde hij 70,2 procent vers vlees, 23,7 procent gevogelte en wild en 6,1 procent verse vis. In 2007 was deze verhouding nagenoeg ongewijzigd. Met een consumptie van gemiddeld 10,6 kg zijn vleesmengelingen het populairst, maar vorig jaar is ook het marktaandeel van puur varkensvlees voor het eerst sinds 2000 gestegen.


Net zoals het segment van de vleesmengelingen is dat van het puur varkensvlees vorig jaar sterker gegroeid dan de totale markt van vers vlees. "Met een stijging van 9,3 naar 9,6 kg/capita treedt een duidelijke trendbreuk op tegenover de dalende aankoopvolumes sinds 2000", zo luidt het bij VLAM. ook zijn er opnieuw meer mensen die puur varkensvlees kopen, namelijk negentig procent van de gezinnen in 2007 ten opzichte van 88 procent in 2006. Er zijn ook weer meer mensen die rundvlees kopen, al daalde vorig jaar het marktaandeel.

Vleesmengelingen zijn populairder bij jonge gezinnen, terwijl ouderen eerder opteren voor pure vleessoorten. Toch treedt ook bij de oudere gezinnen een lichte verschuiving op naar gemengd vlees. Schapen- en lamsvlees scoren vooral goed bij gezinnen jonger dan dertig, terwijl rund- en kalfsvlees het vooral goed doen bij 65-plussers. Grotere gezinnen kopen in verhouding meer varkensvlees en vleesmengelingen.

Walen en Brusselaars zijn grotere vleeseters dan de Vlaming. De Waal at in 2007 gemiddeld zeven kg en de Waal 3 kg meer, al consumeerde de Vlaming in 2007 wel meer vlees dan het jaar voordien. Het vleesverbruik verschilt overigens naargelang de leeftijd. 65-plussers aten in 2007 met 41,21 kg de helft meer vlees dan gezinnen jonger dan veertig. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home