Vork en Mes

Monday, March 10, 2008

Delhaize maakt bioproducten goedkoper

De supermarktketen Delhaize gaat de prijzen van zijn biologische groenten gevoelig verlagen. Omdat Delhaize een aantal dure tussenpersonen uitschakelt, zou de prijs van deze producten tot 30 procent lager kunnen liggen. Delhaize is immers overgeschakeld op een rechtstreekse aankoop bij de leveranciers en zal ook de verpakkingen zelf beheren. Analisten stellen dat de concurrenten niet anders zullen kunnen dan het voorbeeld van Delhaize te volgen.


Nochtans stelt Ignace Deroo van de Boerenbond dat de prijs van bioproducten stabiel is gebleven, maar als dat zo blijft doorgaan en niet meer boeren omschakelen naar bioproducten, dreigt er op termijn schaarste, wat de prijs zal doen stijgen. Volgens Petra Pas van Bioforum, de Belgische koepelorganisatie van de biologische landbouwer-
sector, heeft de hogere prijs voor biovoeding echter vooral te maken met de hoge transport- en distributiekosten.


Juist in dit kostenmeetpunt wil Delhaize besnoeien, waarbij de tussenpersonen, die ook de bioprodukten verpakten, worden uitgeschakeld. Delhaize zal ook de verpakking in eigen beheer nemen. De prijsverlaging gaat volgens Delhaize daardoor niet ten koste van de producenten, maar biedt die wel voordeel voor de consumenten. De prijsdalingen zouden al op korte termijn voelbaar zijn.


Volgens analisten zullen de concurrenten de strategie van Delhaize moeten volgen. Daarbij wordt onder meer gewezen op een keten zoals Colruyt, die veel bioproducten aanbiedt en bovendien de laagste prijzen garandeert. Als andere ketens concurrentieel willen blijven, zullen ook zij volgens de analisten moeten volgen. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home