Vork en Mes

Tuesday, March 04, 2008

Dagen van de Zeeuwse mossel zijn geteld

Vanaf 2010 is het gedaan met de Zeeuwse mossel. Dat zegt Jos van Damme, voorzitter van de Vereniging van Mosselkwekers uit Yerseke. Reden daarvoor is het feit dat de Nederlandse Raad van state voor het eerst een vergunning heeft vernietigd voor het ophalen van mosselzaad uit de Waddenzee. Voor de rechter een nieuwe vergunning toelaat, wil hij een studie naar de invloed op de natuur, maar nog voor die klaar is, zal de Zeeuwse mosselsector volgens van Damme verloren zijn.


Van Damme heeft het over een zwarte dag in het mosseldorp Yerseke. "Helaas dringt dat nog niet helemaal door," voert hij aan. Al die jaren worden de mosselvissers volgens hem geboycot door milieuverenigingen. "Zij menen dat het opvissen van mosselzaad ervoor zorgt dat de zeevogels een gebrek aan voedsel hebben." Edwin Foudraine, eigenaar van Prins en Dingemanse, is echter minder pessimistisch, aangezien de mossel bij de Nederlandse cultuur hoort.


Volgens Jaap Holstein, secretaris van de Vereniging van Zeeuws Mosselhandelaars, kan Iers of zelfgekweekt zaad in de toekomst de oplossing brengen. Jos van Damme noemt dat echter een druppel op een hete plaat en vervolgt dat buitenlands zaad of uit een labo enkel kan gezien worden als een aanvulling. "Tijdens de drukke zomermaanden moeten wij beschikken over mosselen van eigen zaad," voert hij aan. Op dit ogenblik zijn er in Yerseke een 60-tal mosselkweekbedrijven. De sector biedt werk aan 2.500 mensen. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home