Vork en Mes

Friday, February 15, 2008

Fruitsappen bevatten evenveel calorieën als frisdrank

In fruitsap zitten evenveel suikers en calorieën als in frisdrank. Dat blijkt uit een Duitse studie van het Forschungsinstitut für Kinderernährung (FKE) in Dortmund. Uit de langetermijnstudie blijkt dat meisjes die in hun puberteit vaker voor fruitsappen kiezen na 5 jaar een vergelijkbare stijging van de Body Mass Index (BMI) kennen als meisjes die vooral veel frisdrank dronken.

Het Duitse institiuut volgde in het onderzoek 244 jongens en meisjes tussen 14 en 18 jaar. De onderzoekers concentreerden zich op de drinkgewoonten in de voorliggende periode van 5 jaar. Gemiddeld drinken Duitse jongens dagelijks ongeveer 1,5 liter per dag en meisjes 1,2 liter. Daarvan bestaat circa eenderde uit frisdranken en vruchtensappen.

Bij jongens tussen 9 en 18 jaar zijn de resultaten anders. Hoewel zij duidelijk meer calorieën dan meisjes uit drinken halen, is er bij hen helemaal geen samenhang tussen de consumptie van suikerhoudende drankjes en een verhoogd BMI. Toch adviseert het FKE adviseert alle jongeren op basis van de resultaten van het onderzoek te kiezen voor mineraalwater in plaats van voor suikerhoudende frisdranken of fruitsappen. Fruit kunnen jongeren beter in vaste vorm gebruiken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home