Vork en Mes

Friday, January 25, 2008

Voedselkwaliteit laat nog dikwijls te wensen over

Vier op de tien voedingswaren die Test Aankoop vorig jaar heeft onderzocht, zijn van middelmatige tot slechte kwaliteit. 'Dat moet veel beter', zegt consumentenvoorlichter Ivo Mechels.

De Belg werkt jaarlijks gemiddeld 1300 kg eetwaren naar binnen. Maar de kwaliteit van onze voeding laat soms nog te wensen over, ondanks de controles die bijvoorbeeld het Voedselagentschap uitvoert. Vorig jaar liet het agentschap 39 producten van de markt halen, omdat ze niet voldeden aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid of -kwaliteit. Dat zijn meer dan drie producten per maand die worden teruggeroepen.

Ook Test Aankoop onderwierp in 2007 684 voedingsmiddelen aan een analyse. Vier op de tien producten waren volgens deze steekproef van middelmatige tot slechte kwaliteit.

'Je gaat er niet dood van als je deze voedingsmiddelen eet. Maar je kunt er wel ziek van worden. Er zijn ook de gevolgen op de lange termijn. In sommige producten, zoals frisdranken, hebben we benzeen teruggevonden, een kankerverwekkende stof.' zegt Ivo Mechels van de consumentenvereniging.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home