Vork en Mes

Thursday, December 06, 2007

Te weinig biovoeding voor te grote vraag

De vraag naar biovoeding steeg de laatste jaren ernstig. De productie ervan blijft echter uit en groeit niet in gelijke verhouding mee. Om toch aan de vraag van consumenten te blijven voldoen, moeten sommige producten geïmporteerd worden. Dit komt de duurzaamheid echter niet ten goede.

Biofresh, distributeur van biologische verse voeding en droogwaren, merkt een stijging in de verkoop van 10 à 15 procent. De vraag is duidelijk gestegen en volgens medezaakvoerder Alain De Meersman zal de belangstelling blijven stijgen. In 2006 kocht de consument al voor 244 miljoen euro aan bioproducten, dat is goed voor een marktaandeel van 1.65 procent. Volgens De Meersman heeft de stijging te maken met een groeiend bewustzijn. Mensen willen gezonder eten en ze beseffen dat biolandbouw belangrijk is om het milieu te conserveren.

Probleem is nu dat de vraag het aanbod begint te overstijgen. Momenteel is er een tekort van 40 procent. Vooral brood, zuivel, diepvriesgroenten en uien vormen een obstakel. Deze producten worden vaak ingevoerd uit directe buurlanden, soms komt het voedsel vanuit andere continenten. Daar wringt het schoentje bij de bioindustrie: door de invoer zijn de producten niet langer duurzaam. Marianne Vergeyle, coördinator van Bioforum, verklaart het tekort door het kleine aantal bioboeren. Daarom is zij nu een samenwerking gestart met de Boerenbond. Samen zullen ze bekijken wat boeren kan overtuigen om over te stappen op biolandbouw. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home