Vork en Mes

Saturday, December 08, 2007

InBev verkoopt Oranjeboom

Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev heeft het Nederlandse bierbedrijf United Dutch Breweries (UDB) verkocht aan de investeringsmaatschappij Nimbus uit Zeist. Financiƫle details over de transactie werden niet bekend gemaakt. UDB is vooral bekend van de biermerken Oranjeboom en De Drie Hoefijzers, respectievelijk afkomstig uit Rotterdam en Breda. Beide merken waren sinds 1969 in buitenlandse handen.


InBev kreeg UDB in handen via de overname van Allied Domecq. UDB bezit zelf geen brouwerijen, maar betrekt zijn bier van diverse brouwerijen in Europa. Het bedrijf verkoopt onder meer merken als Royal Dutch, 3 Horse, Breda en Trio Stout en bovendien tal van huismerken. UDB exporteert jaarlijks ongeveer 1 miljoen hectoliter per jaar naar meer dan honderd landen in de wereld. Voor kleinere merken is er bij InBev geen plaats meer.


InBev is in Nederland het nummer twee op de markt na Heineken. De groep heeft er naar eigen zeggen een marktaandeel van ongeveer 17 procent. In welke mate dat wordt aangetast door de verkoop van UDB, is niet duidelijk. De meest gedronken InBev-bieren in Nederland zijn Dommelsch, Hertog Jan en Jupiler, maar ook Leffe en Hoegaarden zijn er begeerd. InBev heeft in Nederland twee eigen brouwerijen: de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen en de Hertog Jan Bierbrouwerij in Arcen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home