Vork en Mes

Tuesday, October 09, 2007

Vis ook niet te vaak op het menu

Vaker vis eten is gezond, te vaak vis eten niet. Dat besluit Isabelle Sioen, werkzaam aan de vakgroepen Maatschappelijke Gezondheidkunde, Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit van Gent, in haar doctoraatsverhandeling. De onderzoekster geeft toe dat regelmatig vis eten nodig is voor een voldoende inname van omega-3 vetzuren, maar wie drie keer per week vette vis eet, bereikt volgens haar de grenswaarde van dioxineachtige componenten in zijn voeding.


Uit het onderzoek van Sioen blijkt dat twee keer per week vette vis eten nodig is om de aanbeveling voor langketen omega-3 vetzuren te halen. Die aanbeveling kan ook worden gehaald door te variƫren tussen vette en magere vis, maar dan moet vis drie keer per week op het menu staan. Hierbij is het volgens de onderzoekster wel belangrijk te vermelden dat de inname van dioxineachtige componenten de grenswaarde bereikt wanneer vette vis drie keer of meer per week op het menu staat.


Uit de evaluatie van de inname van contaminanten besluit Sioen echter dat de kwikcontaminatie van vis en zeevruchten niet tot toxicologische risico's leidt voor de Belgische bevolking. Daarentegen werd de grenswaarde voor dioxineachtige componenten wel overschreden door mensen die heel vaak vis consumeren, een overschrijding die zelfs reeds vastgesteld werd zonder het in rekening brengen van andere voedingsmiddelen die ook dioxineachtige contaminanten bevatten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home