Vork en Mes

Tuesday, October 02, 2007

Brouwers kondigen hogere bierprijs aan

De prijsstijgingen voor de belangrijkste grondstoffen voor bier zullen de Belgische brouwerijen er volgend jaar toe verplichten hun prijzen te verhogen. Dat heeft de beroepsfederatie Belgische Brouwers gemeld. Voor mout is de hogere prijs te wijten aan tegenvallende oogsten en de stijgende vraag, niet alleen in Belgiƫ maar ook in landen als China en India.


De basisbestanddelen van bier zijn water, mout en hop. Net voor de twee vaste grondstoffen worden de brouwerijen, die nu hun aankopen voor volgend jaar treffen, met prijsverhogingen geconfronteerd.Ook de overstap door sommige boeren op gewassen voor biobrandstof doet de gerstprijs stijgen. Bij hop spelen het kleiner wordend areaal, de grotere vraag en het minder goede weer mee.


Daarnaast is er ook een tekort aan flessen, waardoor enkele kleinere brouwerijen in de problemen komen. Dat is een gevolg van de concentratie van de flessenproductie bij drie grote spelers en van een rationalisatie van hun productie. Grote brouwerijen, die met vaste contracten werken, zouden nog niet met tekorten kampen, maar wel zou hun groei worden afgeremd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home