Vork en Mes

Friday, September 28, 2007

Wagralin wil 3.000 banen creëren

Wagralin, de nieuwe competitiviteitspool van de Waalse voedingsindustrie, wil de volgende tien jaar 3.000 extra banen scheppen in de sector. Wagralim werd opgericht in het kader van het Marshallplan dat de Waalse economie er opnieuw bovenop moet helpen. De coördinatie is in handen van Fevia Wallonië. Voeding is de tweede grootste werkgever in Wallonië en kent sinds het begin deze eeuw een jaarlijkse groei van 4 procent.


Wagralim heeft nu vier strategische pijlers gedefinieerd die voor de extra banen moeten zorgen en waarvan er duizend rechtstreeks door de competitiviteitspool tot stand moeten komen. Het gaat om gezonde voeding, productietechnologie en bewaring van voedingsmiddelen, bioverpakkingen en duurzaamheid en herwaardering. De Waalse voedingsindustrie was vorig jaar goed voor een omzet van 6,8 miljard euro en 20.000 jobs.


De sector telt 1.600 bedrijven, waarvan 980 artisanale bakkerijen met minder dan 10 mensen personeel. Het doel van Wagralim is om vooral de Waalse voedingsbedrijven aan te zetten om hun expertise uit te breiden in die vier domeinen en ze de nodige instrumenten te geven om dat waar te maken. De industrie wordt gevraagd projecten in te dienen op vlak van onderzoek en ontwikkeling, investeringen en opleiding. De projecten zijn het gevolg van een samenwerking tussen wetenschappers, maar ook stakeholders die actief zijn op het vlak van opleidingen en export.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home