Vork en Mes

Tuesday, July 03, 2007

Wodka blijft een ruim begrip

Het Europees Parlement heeft bepaald dat echte wodka met graan of aardappelen gestookt wordt. Maar ook alcohol op basis van andere ingrediënten mag zich wodka noemen, op voorwaarde dat de gebruikte ingrediënten op het etiket worden vermeld. De landen uit de zogenaamde wodka-gordel zijn bijzonder mistevreden met deze Europese beslissing, maar lijken zich bij de beslissing neer te leggen.


De Europese wodkagordel omvat Polen, Zweden, Finland, Letland, Litouwen en Estland. Daar vindt men dat wodka alleen gestookt mag worden uit graan, aardappelen en eventueel melasse van suikerbiet. Wodka mocht echter ook gemaakt worden uit ieder landbouwproduct dat een gistingsproces kan doormaken. Eind 2005 kwam de Europese Commissie met een voorstel om de definitie en de etikettering van sterke dranken te harmoniseren.


De traditionele wodkaproducenten, die instaan voor 70 procent van de Europese wodkaproductie, hoopten daarvan gebruik te maken om het alleenrecht op te eisen. Maar de European Vodka Alliance – met producenten uit Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk – zette een lobby op, waarbij zelfs steun van de Amerikaanse industrie werd verkregen. Uiteindelijk kregen zij ook het Europese Parlement achter zich.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home