Vork en Mes

Monday, July 02, 2007

Belg zwelgt frisdranken

De Belg drinkt gemiddeld 120 liter frisdrank per jaar. Dat blijkt uit een studie van het Observatorium voor Duurzame Consumptie en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Daarmee zit België gevoelig boven het Europese gemiddelde van 88 liter te zitten. Volgens de onderzoekers is is het verbruik van frisdrank sinds 1980 bijna verdrievoudigd.


Belgische gezinnen besteden volgens de onderzoekers steeds meer geld aan frisdranken. Dit kan nefaste gevolgen hebben op het vlak van overgewicht en zwaarlijvigheid. “De situatie is vooral zorgwekkend bij jongeren die niet voldoende drinken en te veel gesuikerde dranken consumeren,” wordt er opgemerkt. Tussen 15 en 18 jaar consumeren jongeren gemiddeld niet meer dan 0,73 liter drank, waavan 0.45 liter frisdrank.”


Dat is twee keer zoveel als de rest van de Belgische bevolking. Er wordt verder op gewezen dat de frisdranken-consumptie ook gevolgen heeft voor het leefmilieu. “Voor de productie van een liter Coca-Cola is er in België 2,6 liter water en 600 kilojoule energie nodig, wat overeenstemt met de uitstoot van ongeveer 70 gram koolstofdioxide,” voeren de onderzoekers aan. “Bovendien is er ook nog de verpakkingsproblematiek.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home