Vork en Mes

Saturday, June 30, 2007

Foie gras eten kan gevaarlijk zijn

Foie gras kan ziekten zoals Alzheimer, diabetes en artritis veroorzaken of op zijn minst in de hand werken. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Tennessee. Ze stellen dat bepaalde eiwitten in de eendenlevers zeer gevaarlijk kunnen zijn. Voor mensen die tot een risicogroep behoren is het volgens de onderzoekers daarom niet raadzaam om foie gras op het menu te zetten.


Het gaat om zogenaamde amyloïde eiwitten die in het eendenlevergerecht zitten. De Amerikaanse studie zou aanwijzen dat die proteïnen zeer gevaarlijk zijn voor personen die foie gras eten, zeker bij wie Alzheimer of diabetes in de familie zit. De onderzoekers ontdekten dat muizen die foie gras te eten kregen, de amyloïde eiwitten begonnen te ontwikkelen in verschillende organen waar die normaal gezien niet in zitten.


"Daarom is het niet raadzaam voor mensen die tot een risicogroep behoren voor ziekten die door amyloïdes worden veroorzaakt of aangewakkerd,” aldus de onderzoekers. “Dat gebeurt wanneer proteïnen die normaal gesproken oplosbaar zijn, van vorm veranderen en samenklitten in klompjes die de organen waarin ze zich bevinden, aantasten en slecht doen functioneren.” Foie gras was al populair bij de oude Egyptenaren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home